3-9 KASIM ORGAN VE DOKU BAĞIŞI HAFTASI
03 Kasım 2022

1 (1).jpegbnn.jpg

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetersizliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer almakta, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.

Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine “Organ Bağışı “ denir.

Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin On sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir.

Ülkemizde en çok nakli yapılan organlar; böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer ve ince bağırsaktır.

Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında, İl Sağlık Müdürlüğü, Tüm Devlet Hastaneleri, Tüm Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır.

Halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz.

Merkezimizde'de 3-9 kasım organ ve doku bağışı haftası kapsamında, broşür dağıtımı için stand kurulumu ve organ bağışı ile ilgili duyarlılığın arttırılması amacıyla, katlarımızda bulunan bilgilendirme ekranlarımızdan eğitim sunuları yayınlanmaya başlanmıştır.